Generalne informacije za iznajmljivanje rent a car vozila u Beogradu

Obavezan depozit

Za iznajmljivanje vozila obavezan je depozit - pred-autorizacija kreditne ili debitne* kartice ( Viza, Master Card, American Express). Dina kartica samo plaćanje, nije moguće predautorizacija. Minimum 36000 RSD za kategoriju vozila B,B+, C, C+; 48000 RSD za kategorije CA,D,DA,D+: 59000 RSD; za kategorije F, FA, Esw; 83000 RSD; za kategorije GD,GDsw,VD.
Najam automobila se plaća unapred, prilikom preuzimanju vozila. Depozit ne ulazi u cenu najma. Pred-autorizacija kreditne kartice se vrši u dinarima, bilo da se radi o domaćoj ili stranoj kartici. Pred-autorizacije se oslodađa 24h po povratku vozila od naše strane, preko INTESA Visa / Master terminala, a konačno oslobađanje zavisi od banke klijenta i vrste kreditne kartice ( za detaljne informacije konsultujte se sa vašom matičnom bankom). Za kartice izdate izvan SRB i EU, oslobadjanje depozita ( od strane matične – klijentove banke ) može da traje od 15 – 60 dana, i pored toga što je ZIM preko Banke Intesa oslobodio sredstva.
Oslobađanje sredstava se NE prikazuje kao uplata od nas, vidi se samo eventualna naplata dela depozita, ukoliko je nešto naplaćeno sa depozita.
* Više kategorije vozila je moguće iznajmiti samo uz kreditnu ( ne debitnu ) karticu.

Gorivo

Gorivo potrošeno tokom rentiranja plaća zakupac. ZIM rent a car će naplaćivati 10% ekstra za dopunu goriva u slučaju da zakupac vrati iznajmljeno vozilo sa manje goriva od količine kojom je vozilo bilo snadbeveno pri preuzimanju. Gorivo nije uključeno u cenu najma auta. Šteta na vozilu prouzrokovana korišćenjem neodgovarajućeg goriva se naplaćuje 100% od zakupca i nije pokrivena dodatnim osiguranjem CCI.

Saobraćajne i parking kazne

Kazne za prekršaje nastale tokom perioda iznajmljivanja automobila, koje su posledica kršenja saobraćajnih propisa Srbije su isključivo odgovornost zakupca. Usluga plaćanja parkinga i saobraćajnih kazni se naplaćuje 10 eur.

Saobraćajne kazne i kazne komunalne policije su deset puta skuplje za službena vozila, gde spada i rent a car ( Na primer ukoliko se parkira na zelenoj površini iznos kazne je 55.000 rsd ili na mesto predvidjeno samo za vozila / vozače sa invaliditetom kazna je 110,000 rsd ).

Prava i obaveze u slučaju sudara ili štete na vozilu (CDW)

Za sve novonastale štete na vozilu je odgovoran najmoprimac / zakupac bilo da su nastale njegovom krivicom ili krivicom NN lica ( u slučaju da je vozilo oštećeno od nepoznatog lica), ili od vremenskih nepogoda ( grad ).

Rent-a-car vozilo je osigurano od
a) AUTOODGOVORNOST: U slučaju vaše krivice, aktiviranje naše polise prema trećem licu se naplaćuje 12000rsd uz obavezan policijski zapisnik.
b) STANDARDNO KOMBINOVANO KASKO OSIGURANJE ( sa relativnim i apsolutnim učešćem ). Maksimalno apsolutno učešće koje plaća zakupac u slučaju štete na vozilu je u visini depozita naznačenog na ugovoru o najmu ( 36000 - 83000 RSD).
Relativno učešće iznosi 10% od procenjene štete I obračunava se u slučaju totalne štete na vozilu, a prema proceni zvaničnog servisa I ili osiguravajuće kompanije. ZIM Rent a car, odnosno, osiguravajuća kompanija imaju pravo da povećaju procenat relativnog učešća klijenta do 100% ukoliko je do štete došlo kao posledica prekoračenja dozvoljene brzine, ne prilagođene brzine i kršenja saobraćajnih propisa, vožnje u alkoholisanom stanju i ostalim sličnim prekršajima.”

Najmoprimac / zakupac iznajmljenog vozila može da izbegne ovu odgovornost plaćanjem CCI ( dodatno osiguranje / complete cover insurance ) uz uslov da šteta nije pričinjena kršenjem saobraćajnih pravila i zakona. Svaka šteta na unutrašnjošti iznajmljenog vozila, gumama, donjem postroju automobila, ključevima od kola i alarmu NIJE pokrivena CCI osiguranjem i u slučaju gubitka ili štete zakupac plaća 100% od cene.

Dodatni vozač

Dodatni vozač se naplaćuje 5.00€ dnevno, ili maksimalno 35.00 po najmu do 30 dana. Uslov je minimum 25. godina starosti i posedovanje vozačke dozvole minimum 5 godina.
Probne vozačke dozvole ne prihvatamo.

Sedište za dete ( samo na upit )

Sedište se plaća 20.00 € po najmu ( Do 30 dana).

Pomoćno sedište (booster): prvo je besplatno, drugo 10.00 eur po najmu.

Lanci za sneg ( samo na upit)

Klijentima obezbeđujemo lance za sneg dostupne u vozilu besplatno,u slučaju korišćenja naplaćuju se 15.00€ po najmu.

U slučaju oštećenja lanaca za sneg, klijent snosi 100% trošak, osiguranje ne pokriva gubitak ili oštećenje lanaca za sneg.

GPS

Besplatno korišćenje uređaja do 7 dana, preko 7 dana korišćenje se naplaćuje 10 eur za ceo period. Šteta ili gubitak uređaja nije pokrivena kasko osiguranjem, klijent snosi 100% trošak u slučaju oštećenja ili gubitka.

PDV - Porez

U sve cene je uračunat porez 20%. Sve usluge se naplaćuju u RSD po zvaničnom srednjem kursu NB Srbije.

Isporuka / prijem vozila ( ZIM Office ):

Isporuka I prijem vozila se vrši radnim danima od 09-17H, Subotom od 09-13.30H.
Vraćanje vozila posle radnog vremena je moguće uz SELF DROP OFF opciju, da se vozilo parkira u žutoj zoni na dozvoljenom parking mestu ( depozit se oslobađa sledećeg radnog dana posle pregleda vozila).

AERODROM BEOGRAD isporuka / prijem vozila

VAŽNO za Aerodrom Beograd: Noćno izdavanje / preuzimanje na aerodromu N.Tesla nije moguće od 22.00h - 06.00h. Preuzimanje / izdavanje od 08.00-18.00h (PON-PET i SUB 08-15.00h) se naplaćuje 10.00 eur, odnosno 20.00 evra u terminima od 18.00-22.00h i 25.00€ 06.00-08.00h. Praznici i Nedelja: 25.00€ ( samo na upit).

Prelazak granice

Prelazak granice SRB je dopušten uz saglasnost od strane ZIM rent a car-a. Odlazak u pojedine zemlje / teritorije nije dozvoljen ( Kosovo, Turska, Rusija, Ukraina, Belorusija, Moldavija, Francuska, Nemačka, Španija, Holandija, Belgija, V.Britanija, Skandinavske zemlje).

Neograničena kilometraža važi samo za teritoriju Srbije i najmove od minimum 6 dana i duže. Cene za inostranstvo su sa 300Km uključenih u proseku dnevno.

Pranje vozila i šteta na enterijeru

Pranje kola se naplaćuje 15.00€, osim ako je unutrašnjost vozila veoma prljava, tada se naplaćuje 35.00€ ( blato, ostaci hrane na sedištima, prevoz pasa / mačaka).

Hemijsko čišćenje unutrašnosti vozila se naplaćuje 50.00 – 100.00€.

Svaka šteta na enterijeru vozila, tapacirungu, sedištima se naplaćuje min. 100.00€ i nije pokrivena dodatnim CCI osiguranjem.

Starost vozača ( 23 - 75 god)

Donja starosna granica (Minimalno god.) 25 god. starosti za vozila kategorije C,CA, C+, D, DA, E, F i minimum 23 god za kategoriju A,B.
Probne dozvole ne prihvatamo.

Gornja starosna granica : 75 godina ( preko 75 godina na upit uz posebne uslove osiguranja).

Vozačka dozvola

Posedovanje vozačke dozvole najmanje 5 godina.

Minimalni period iznajmljivanja automobila

Minimalni obračunski period je 1 dan / 24h. Svako kašnjenje preko 90min u odnosu na dogovoreno vreme se dodatno naplaćuje kao sledeći dan. Ukoliko zakupac skrati ugovoreni period najma, ZIM rent a car zadržava pravo da naplati penale u visini tri dana najma. Takođe ukoliko se zakupac ne pojavi i ne otkaže pismeno najam minimum 72h unapred, ZIM rent a car zadržava pravo da naplati tri dana najma po trenutnom cenovniku.

Promena rezervacije

Rezervaciju je moguće promeniti 48h pre početka najma, ili u slučaju promene datuma povratka automobila tokom najma, promena je moguća ukoliko klijent dobije pismenu saglasnost o promeni od ZIM-a .Takodje klijent je dužan da obavesti ZIM o promeni povratka vozila minimum 48 sata pre isteka najma, pismenim putem ( e-mail-om).

Otkazivanje rezervacije - penali

Ukoliko se potvrdjena ( od strane klijenta) rezervacija otkaže minimum 48 sata I više, pre početka najma, tokom visoke sezone i perioda praznika, ZIM rent a car ima pravo da naplati administrativne troškove rezervacije koji iznose 6000 RSD.
Svako otkazivanje rezervacije na manje od 48h pre početka ugovorenog najma, ZIM rent a car ima pravo da naplati kao dva ( 2 ) dana najma ugovorenog automobila, po ceni za dva dana aktuelnog cenovnika. Ukoliko klijent pismeno ( email-om) otkaže rezervaciju 14 dana pre početka najma tokom visoke sezone “B” ( Maj-Septembar ) ili 7 dana pre početka najma tokom perioda niske sezone “A” ( Oktobar – April), neće snositi penale I eventualan depozit će biti vraćen u celosti.

VAŽNO: ZIM rent a car ima pravo da otkaže rezervaciju u bilo kom trenutku ukoliko nije pismeno potvrdjena od strane klijenta i za koju klijent nije poslao garanciju u vidu avansa ( gotovinska uplata ili potpisan formular sa brojem validne kreditne kartice I datumom isteka iste). Potvrdjene rezervacije ZIM ima parvo da otkaže, kao i klijent, 14 dana pre početka najma tokom visoke sezone “B”, i 7 dana pre početka najma tokom niske sezone “A”, bez ikakvih penala, uz povratak avansa / depozita, klijentu u celosti.

Obaveza zakupca

Zakupac treba da vodi računa o iznajmljenom vozilu. Nije dozvoljena vožnja van puta, trkanje, reli, šlepovanje drugih vozila, pozajmica vozila drugom licu. Striktno je zabranjena svaka vrsta zamene delova i bilo kakvog prepravljanja. Svaka zamena se vodi kao šteta koja će biti naplaćena zakupcu. U slučaju da zakupac vrati vozilo blatnjavo ili veoma prljavo, troškovi pranja će se naplatiti zakupcu. Isto važi i za unutrašnjost iznamljenog vozila. Takođe zakupac je dužan da prijavi svako upozorenje kontrolnih instrumenata i drugih eventualnih nepravilnosti, iste proveri u najbližem servisu. Svakih 2000Km zakupac je dužan da proveri tečnosti ( nivo ulja, nivo rashladne tečnosti, pritisak u gumama ) u lokalnom servisu ili sam na benzinskoj stanici. Dolivanje tečnosti će biti kompenzovano po isteku najma. ZIM rent a car ne snosi odgovornost u slučaju pregorevanja sijalice signalizacije ili svetala farova, klijent je dužan da ih zameni u lokalnom servisu. Ukoliko klijent ne vrati vozilo u dogovorenom periodu, svaki naredni dan će biti naplaćen po ceni za jedan (1) dan iz cenovnika, ugovor je moguće produžiti uz prethodnu saglasnost ZIM rent a car-a

Troškovi nastali u slučaju mehaničkog kvara na vozilu

ZIM Rent-a-car ( dalje u tekstu ZIM), nije odgovoran za troškove najmoprimca nastale usled mehaničkog kvara na vozilu (kao što su troškovi unapred rezervisanog smeštaja, avio / brodske / autobuske ili železničke karte, kao ni za troškove ne ispunjenja bilo kog drugog turističkog ili poslovnog plana i programa. Najmoprimac nije dužan da plati dane najma koje nije koristio u slučaju kvara na vozilu. Najmoprimac je dužan da obavesti ZIM rent a car o problemu na vozilu i preduzme sve neophodne radnje da ne dodje do veće štete, prijavi bilo koje upozorenje na vozilu ( kontrolnoj instrument tabli),proveri stanje vozila u servisu ukoliko nije u mogućnosti da doveze vozilo u ZIM na proveru, u što kraćem roku. Sva naša vozila imaju 24h pomoć na putu AMSS članstvo za Srbiju i Evropu.
U slučaju mehaničkog kvara koji ne može da se otkloni na putu intervencijom AMSS, vozilo se šlepuje do najbližeg partner servisa u okviru AMSS. Putnici će biti prebačeni do hotela ukoliko vozilo nije moguce da se popravi u istom danu. Troškovi hotelskog smeštaja na bazi noćenje / doručak ( 3*) i troškovi drumskog prevoza do Beograda će takodje biti pokriveni ( autobus ili voz ), avio prevoz neće biti refundiran. ZIM nije u obavezi da obezbedi zamensko vozilo van granica R.Srbije. Na teritoriji R.Srbije zamensko vozilo će biti obezbedjeno u okviru 24h od trenutka prijave kvara, zamensko vozilo moze biti iste ili niže kategorije ( manuelni menjač ).
Ukoliko dodje do mehaničkog kvara na vozilu prouzrokovanog sipanjem pogrešnog goriva ili bilo koje druge tečnosti ( Ad Blue ukoliko se ne sipa na vreme ili pogrešno ), zakupac će snositi troškove popravke, šlepovanja do Srbije, i u tom slučaju ZIM nije u obavezi da obezbedi zamensko vozilo.
Štete na vozilu ili kvar, ukoliko se vozi van asfaltiranog puta biće naplaćene zakupcu, u tom slučaju ZIM nije u obavezi da pošalje zamensko vozilo.
Sve štete na točkovima ( gume / felne / poklopcima točka – ratkapne ) kao I štete na trapu, donjoj zaštiti motora, podkrilu, nisu pokrivene ni dodatnim, ni standardnim osiguranjem, zakupac će snositi trošak popravke. Menjanje ili popravak guma mora biti prijavljen ZIM-u.
Sve mehaničke štete na vozilu, lom stakla, oštećenja karoserije I sl. prouzrokovane vremenskim nepogodama, grad, poplava I sl., naplaćuju se kao bilo koje drugo oštećenje nastalo krivicom zakupca ( ili NN lica ), zakupac je odgovaran za vozilo tokom perioda najma što podrazumeva njegovo učešće u šteti ( iznos je definisan u ugovoru o najmu ), do maksimalnih 10% od trenutne tržišne vrednosti vozila, a koja će biti procenjena od osiguravajućeg društva kod kojeg je vozilo osigurano. U slučaju kvara ili štete od vremenske nepogode, ZIM nije obavezan da obezbedi zamensko vozilo. Zakupac može da izbegne rizik od vremenskih nepogoda plaćanjem dodatnog osiguranja ( CCI ).
https://www.zim-rentacar.com/rent-a-car-beograd-osiguranje

Za sve moguće sporove nadležan je sud u Beogradu.

* Sve usluge se naplaćuju u dinarima (RSD) po zvaničnom srednjem kursu NBS