Osiguranje rent a car vozila - Kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti

Kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti

Sva rent-a-car vozila su osigurana od autoodgovornosti ( obavezno osiguranje u slučaju da naš automobil ošteti drugo vozilo) i takođe sva vozila imaju kombinovano kasko osiguranje sa učešćem u šteti, ukoliko je štetu prouzrokovao najmoprimac (klijent) ili nepoznato NN lice tokom ugovorenog najma (zatečeno oštećeno dok je bilo parkirano, i td.). Učešće u šteti se obračunava po dva osnova, apsolutno učešće i relativno učešće najmoprimca / klijenta u šteti.

Apsolutno učešće

Apsolutno učešće je iznos koji je klijent dužan da plati za štete na vozilu, i koje osiguranje ne pokriva. Iznos apsolutnog učešća je definisan na ugovoru o najmu kao iznos koji nije pokriven osiguranjem ( "Kasko ne pokriva prvih 200.00 -- 700.00 EUR" ) i koji se naplaćuje klijentu sa kreditne / debitne kartice ili gotovinskog depozita u slučaju štete.

Ukoliko je štetu prouzrokovalo drugo vozilo, njegovom krivicom, potrebno je da popinite Evropski zapisnik sa svim detaljima nezgode, i ostalim informacijama o licima- učesnicima, fotografišete nezgodu i mesto nezgode ( raskrsnicu gde će se videti saobraćajni znaci, kao i oba vozila iz svih uglova). Takođe su potrebni podaci i brojevi telefona saputnika ili očevidaca sa lica mesta. U svakom slučaju, kada dođe do štete u kontaktu sa drugim vozilom, potrebno je pozvati policiju.

Relativno učešće

Relativno učešće iznosi 10% od trenutne tržišne vrednosti automobila ( po zvaničanom katalogu osiguravajuće kuće) i naplaćuje se klijentu u slučaju totalne štete prouzrokovane njegovom krivicom.

Kombinovanim kasko osiguranjem obuhvaćeni su sledeći rizici: saobraćajna nezgoda (sudar, udar, prevrtanje, iskliznuće, survavanje, kao i ostala uništenja ili oštećenja vozila prouzrokovana od iznenadnih događaja pod dejstvom mehaničke sile, nezavisno od volje osiguranika / vozača), oštećenja prouzrokovana iznenadnim termičkim ili hemijskim delovanjem spolja,pada ili udara nekog predmeta, požara, udara groma, eksplozije osim eksplozije nuklearne energije, oluje, grada, snežne lavine kao i pada snega i leda na vozilo, pada vazdušne letilice, manifestacija ili demonstacija, zemljotresa, odron zemljišta ili obrušavanje zemljišta i stena,oštećenja tapacirunga u vozilu prilikom pružanja pomoći licima povređenim u saobraćajnim nezgodama ili na drugi način, namerno prouzrokovane štete na osiguranoj stvari radi sprečavanja veće štete, kao i mere preduzete za smanjenje otklanjanje štete, poplave, bujice i visoke vode i potapanja vozila. Za prijavu štete po kasko polisi potreban je policijski zapisnik ( za sve štete na vozilu preko 200.00 eur ili 24.000 RSD). Potrebna je posebna prijava za svaki štetni događaj, štetu. Trošak izdavanja policijskog zapisnika, kao i eventualne druge administrativne troškove nastale, snosi najmoprimac, odnosno klijent. Trošak izdavanja novih registrarskih tablica, saobraćajne dozvole, registracione nalepnive i zelenog kartona ne pokriva osiguranje i taj trošak snosi najmoprimac / klijent.

Najmoprimac / klijent nije pokriven kombinovanim kasko osiguranjem u sledećim slučajevima:

a) Ukoliko neovlašćeno da drugom licu da upravlja / koristi automobil. b) Ukoliko upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili droga. c) Ukoliko je vozio neprilagođenom brzinom ili van asfaltiranog puta. d) Ukoliko je prekršio saobraćajne propise i zakone zemlje gde se nezgoda desila. e) Nesavesno postupanje sa vozilom. f) Ukoliko je vozilo parkirano van predviđenog mesta za parking. g) Ukoliko prenosi građevinski materijal, zapaljive tečnosti, tečnosti koje ostavljaju neprijatan miris, hemijske supstance, itd. h) Ukoliko izgubi ključeve i dokumenta, ili ukoliko dođe do krađe kola kao posledica gubljenja ključeva.

Dodatno osiguranje za slučaj štete na vozilu (CCI Complete cover insurance)

Dodatno osiguranje se plaća posebno i oslobađa zakupca od učešća u šteti na vozilima ZIM Rent a car, plaćanjem 75.00 Eur + pdv, po najmu za sve AB,B,C i CA grupe vozila, za grupe D,DA,Dsw,E,F,FA,Fd i Fsw - 95.00 Eur+pdv, za grupe G,Gd,Gsw i V, Va,Vd 7+1/8+1 - 115.00€ + pdv po najmu. Navedene cene važe za period najma 30 dana.

Doplata za narednih 15 dana iznosi +50%,a doplata za narednih 30 dana iznosi 100%.

Popust na kratkoročne najmove ( 1 - 6 dana) iznosi 10%.

Eventualna druga i svaka sledeća šteta se tarifiraju zasebno, po učešću za određenu kategoriju, a koje iznose 300.00€ / 400.00€ / 500.00€ / 700.00 €, u Rsd po srednjem kursu NBS, plus porez PDV 20%.

CCI osiguranje važi za jednu prijavu štete (jedan štetni događaj uz obavezan policijski zapisnik ukoliko je šteta veća od 24.000 rsd ili 200.00 eur). Važi za jednu prijavu štete (jedan štetni događaj) tokom perioda najma.

ZIM Rent a car nije obavezan da obezbedi zamensko vozilo ukoliko zakupac ošteti rent-a-car automobil svojom krivicom, ili ukoliko dodje do štete na motoru / voznom trapu / točkovima i sl. Štete prouzrokovane lošom vožnjom ili nepažnjom prilikom vožnje, nisu pokrivene osiguranjem, kao ni dodatnim osiguranjem ( CCI ).

Obaveze u slučaju krađe vozila

U slučaju krađe automobila najmoprimac / zakupac je dužan da plati 100% kataloške vrednosti vozila, osim ako krađu prijavi lokalnoj policijskoj stanici i poseduje zvanični policijski izveštaj, saobraćajnu dozvolu i originalne ključeve, platiće učešće u šteti koje iznosi 10% od trenutne osigurane kataloške vrednosti vozila.

Najmoprimac / zakupac je dužan da uvek zaključa vozilo i aktivira alarm ili mehaničku zaštitu ( Zeder) kada je iznajmljeno vozilo parkirano, a saobraćajnu dozvolu da ne drži u kolima. Gubitak dokumenata, registarskih tablica ne pokriva osiguranje.

Gubitak ključeva ne pokriva osiguranje.

Dodatno osiguranje od krađe (TP Theft Protection)

Oslobađa korisnika od minimalnog učešća od 10% od kataloške vrednosti vozila u slučaju krađe. Plaća se posebno i oslobađa zakupca od svih finansijskih odgovornosti pod uslovom da poseduje validan policijski zapisnik, originalne ključeve i saobraćajnu dozvolu. Cena dodatnog osiguranja zavisi od kategorije vozila i perioda na koje je vozilo iznajmljeno.