Ponuda automatik vozila | Rent a car Beograd ZIM

Automatik ili manuelni rent a car automobil?

Iznajmite automatik u Beogradu ili na aerodromu Beograd. Sve češća dilema današnjih vozača je da li se opredeliti za automobil sa manuelnim ili automatskim menjačem. Tako se i mi u Zim rent a caru svakodnevno susrećemo sa istim pitanjima u želji da pomognemo našim klijentima. Prilikom preuzimanja rent-a-car vozila, vozači najčešće uzimaju u obzir svoje stare navike - da li su u prošlosti češće koristili vozilo sa manuelnim ili automatskim menjačem, ali kod obe opcije postoje određene prednosti.

Rent a car automobil sa manuelnim menjačem
Manuelni menjač u svojoj strukturi uključuje kvačilo. Da bi se brzina tj. stepen prenosa promenio, vozač mora pritisnuti pedalu, pomeriti menjač u željeni stepen prenosa i nakon toga otpustiti pedalu kvačila. Sam mehanizam rada manuelnog menjača (korpa, lamela) je trošan, i vremenom se pouzdanost menjača smanjuje. Ozbiljniji problemi se uočavaju pri težem pomeranju ručice menjača ili većom tvrdoćom pedale. Kod popravke, najčešće potrebna kompletna zamena, ređe reparacija. Uprkos tome, kada se sve sabere i oduzme, održavanje manuelnog menjača je ipak jeftinije u odnosu na troškove koji se mogu pojaviti prilikom servisiranja automatskog menjača.

Jedna od prednosti manuelnog menjača je ta što prenosi kompletnu snagu motora na točkove. Takođe, vožnja u zimskim mesecima vozilom sa automatskim menjačem može biti dosta teža i komplikovanija u odnosu na vozila sa manuelnim menjačem, pogotovu ukoliko se vozi na mokrom ili klizavom putu prekrivenom snegom i ledom - najviše iz razloga što se daleko bolje kontroliše trakcija odnosno proklizavanje vozila. Zahvaljujući manuelnom menjaču, parkiranje je često dosta jednostavnije, pogotovu na neravnom terenu - uzbrdica ili nizbrdica. U takvim situacijama, u vozilu sa automatskim menjačem je potrebna dodatna koncentracija vozača zbog naglih pokreta vozila prilikom pokretanja.

Rent a car automobil sa automatskim menjačem
Sa druge strane, kada govorimo o vozilu sa automatskim menjačem, i tu ćemo susresti sa brojnim prednostima, pogotovo za rent acar automobil. Vozaču nije potrebno da se prilagodjava na iznajmljeni automobil. Automatski menjač podrazumeva da proces promena stepena prenosa umesto vozača obavlja sam menjač. Samo učešće vozača pri promeni brzina se svodi na samo nekoliko operacija. Pre svega, automatski menjač ne poseduje pedalu, a na ručici menjača postoji nekoliko komandi: (P) - parking položaj, (D) - drive položaj, (N)- neutralni položaj (ler) i (R) - rikverc odnosno režim vožnje unazad. Vožnja sa automatskim menjačem je zbog toga maksimalno uprošćena što mnogima predstavlja presudnu prednost pri odabiru. Da bi se vozilo pokrenulo, samo je potrebno pri držanju kočnice pomeriti ručicu menjača u režim (D) , otpustiti kočnicu i to je to. Isti princip važi i za ostale režime. Automatski menjač pruža maksimalan komfor pri gradskoj vožnji odnosno u uslovima čestog zaustavljanja i pokretanja vozila. Ukoliko ste vozač početnik, automatski menjač je pravi izbor za vas. Mali gradski automatik automobili, kao na primer Opel corsa, su poslednjih godina pravi hit jer su jednostavni za upravljanje i idealni za gradsku vožnju i parkiranje na malom prostoru.

Kada govorimo o nedostacima kod vozila sa automatskim menjačem je servisiranje. Popravke su veoma skupe, a često su i nemoguće i zahtevaju kupovinu kompletnog novog menjača. Samo cena zamene ulja na automatskom menjaču često prevazilazi cenu kompletnog servisa manuelnog menjača.

Automatik ili manuelni rent a car automobil : koji iznajmiti?
Za kraj, treba napomenuti da je ipak odabir vozila sa manuelnim ili automatskim menjačem stvar ličnog izbora i sopstvenih afiniteta, a često i samo stvar navike. Generalno, automatski menjač pruža veći komfor pri vožnji jer mašina radi više operacija umesto vozača. Kada je iznajmljivanje jednog ili drugog tipa vozila u pitanju, za sve dileme možete konsultovati nekog od kolega iz  Zim rent a car-a. Cene iznajmljivanja ove dve vrste vozila se ne razlikuju bitno, a Zim rent a car iz godine u godinu proširuje svoj asortiman automatik automobila.