POŠALJITE UPIT I RENTIRAJTE VOZILO (MINIMUM 24H PRE POČETKA NAJMA)

Saobraćajni propisi za rent a car Srbija

Iznajmljivanje automobila na putovanju je način da maksimalno iskoristite vreme koje vam je na raspolaganju i da obiđete sva planirana mesta. Ne pridržavanje saobraćajnih pravila, može skupo da vas košta, i tako anulira vaš rani buking popust ili cenu sa popustom koju ste dobili od nas.  


Upoznaćemo vas sa važećim saobraćajnim propisima u Srbiji.  Upućujemo vas na važne saobraćajne propise u Beogradu i Srbiji,a koji će vam sigurno biti od koristi prilikom vožnje rent a car automobila.

Sve informacije važe i za vožnju iznajmljenog putničkog kombija u Srbiji.

 

Parlament Belgrade

 

Vožnja sa upaljenim svetlima je obavezna 24h

 

Pravilo o obaveznim upaljenim svetlima tokom dana, za neke zemlje važi, a za neke ne. Srbija je zemlja u kojoj je vožnja sa upaljenim svetlima tokom dana obavezna. Iz tog razloga će vam verovatno više odgovarati auto sa automatskim svetlima. Zato ZIM rent a car u Beogradu poseduje automobile sa automatskim paljenjem svetla prilikom startovanja motora.

 

Propisi za prevoz dece automobil ili kombi

 

Ukoliko putujete sa decom, bitno je da znate pravila za prevoz dece. Na prednjem sedištu automobila ili kombija, nije dozvoljeno da se prevoze deca mlađa od 12 godina. Deca mogu da se prevoze samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.
ZIM rent a car u Beogradu, u sklopu najma vozila, besplatno obezbeđuje dodatnu opremu kao što je sedište za dete.

 

Postoji još jedna prednost koju nudi ZIM rent a car kad putijete sa decom i koristite aerodrom Nikola Tesla. Rent a car vozilo će vas čekati na aerodromu po unapred dogovorenom vremenu, sa nephodnim sedištem za dete ( maksimalno dva dečija sedišta u automobilu).

 

Maksimalno dozvoljene brzine u Srbiji

 

Budite oprezni što se tiče maksimalno dozvoljenih brzina, kako na autoputu tako i u naseljenim i nenaseljenim mestima, jer kazne za nepoštovanje ovih pravila dosežu cifru i do 1 000 evra. Maksimalna dozvoljna brzina kretanja na auto putevima je 130 km/h. Osim toga 2019. godine je uvedeno i elektronsko merenje prosečne brzine. Ukoliko vam je prosek veći od 130Km na sat između dve merne stanice ( nije neophodno da to bude početna i krajnja naplatna stanica), bićete u prekršaju za čije plaćanje ste odgovorni kao vozač rent a car automobila.

 

Ako slećete na aerodrom Nikola Tesla, rent a car vozilo će vas čekati u dogovoreno vreme, a tokom vožnje autoputem do centra Beograda odmah obratite pažnju na ograničenje od 80 do 120 km/h.

 

Na putu van naselja nije dozvoljeno kretanje vozila brzinom većom od 80 km/h, dok u naseljenom mestu nije dozvoljena vožnja brzinom većom od 50 km/h. 

 

Zimska oprema je besplatna u ZIM rent a car-u

 

Tokom zimskog perioda obavezno je da auto bude opremljen sa sve četiri zimske gume. U ZIM rent a car u Beogradu se vodi računa da svaki automobil ima obaveznu zimsku opremu.

 

Ukoliko ste tokom zime planirali put na neku od srpskih planina, ZIM rent car u Beogradu obezbeđuje lance za sneg koji su zakonom obavezni. Dodatna zimska oprema je dostupna svim zakupcima automobila i ona se ne naplaćuje. Zimski period u Srbiji, kada je neophodno imati zimsku opremu, je od 1. novembra do 1. aprila.

 

Šta se ne smatra prekršajem?

 

Kada je tokom vožnje na putu ispred vas sporo i zaprežno vozilo, možete slobodno da ga obiđete na punoj liniji. Preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, i drugih zaprežnih vozila, preko pune linije, se ne smatra prekršajem. Uočeno je da tokom letnje sezone, kada se ne pretiču ova vozila, dolazi do stvaranja kolona što utiče na bezbednost u saobraćaju.


Najmom pravog automobila obezbeđujete sebi udobno putovanje i najjeftiniji rent a car. Beograd ima u svojoj ponudi puno agencija, opredelite se za onu koja će vam dati najbolje cene i uslove osiguranja, kao i najpotpunije informacije o rentiranju vozila i podatke o saobraćajnim propisima u Beogradu i Srbiji.