POŠALJITE UPIT I RENTIRAJTE VOZILO (MINIMUM 24H PRE POČETKA NAJMA)

Saobraćajni propisi u Srbiji

Iznajmljivanje auta na putovanju je način da maksimalno iskoristimo vreme koje nam je na raspolaganju i da obiđemo sva planirana mesta. Obezbedili smo popust za rani buking, našli odgovarajući auto i najjeftiniji rent a car, Beograd ima preko 500 registrovanih agencija, ali nepridržavanje saobraćajnih pravila, može skupo da nas košta. 


Pošto smo iznajmili auto neophodno je da se upoznamo sa važećim saobraćajnim propisima u zemlji u čijem ćemo saobraćaju učestvovati. Upućujemo vas na važne saobraćajne propise u Beogradu i Srbiji koji će vam sigurno biti od koristi.

 

pesaci na ulici pesacki prelaz

 

Vožnja sa upaljenim svetlima je obavezna

 

Pravilo o obaveznim upaljenim svetlima tokom dana, za neke zemlje važi, a za neke ne. Srbija je zemlja u kojoj je vožnja sa upaljenim svetlima tokom dana obavezna. Iz tog razloga će vam verovatno više odgovarati auto sa automatskim svetlima. Zato ZIM rent a car u Beogradu poseduje automobile sa automatskim paljenjem svetla prilikom startovanja motora.

 

Propisi za prevoz dece

 

Ukoliko idete sa decom na putovanje bitno je da znate pravila za prevoz dece. Na prednjem sedištu automobila nije dozvoljeno da se prevoze deca mlađa od 12 godina. Deca mogu da se prevoze samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.
ZIM rent a car u Beogradu, u sklopu najma vozila, besplatno obezbeđuje dodatnu opremu kao što je sedište za dete.

 

Postoji još jedna prednost koju nudi ZIM rent a car kad putijete sa decom i koristite aerodrom Nikola Tesla. Rent a car vozilo će vas čekati na aerodromu po unapred dogovorenom vremenu.

 

Maksimalno dozvoljene brzine

 

Budite oprezni što se tiče maksimalno dozvoljenih brzina, kako na autoputu tako i u naseljenim i nenaseljenim mestima, jer kazne za nepoštovanje ovih pravila dosežu cifru i do 1 000 evra. Maksimalna dozvoljna brzina kretanja na autoputevima je 130 km/h.

 

Ako slećete na aerodrom Nikola Tesla, rent a car vozilo će vas čekati u dogovoreno vreme, a tokom vožnje autoputem do centra Beograda odmah obratite pažnju na ograničenje od 80 do 120 km/h.

 

Na putu van naselja nije dozvoljeno kretanje vozila brzinom većom od 80 km/h, dok u naseljenom mestu nije dozvoljena vožnja brzinom većom od 50 km/h. 

 

Zimska oprema je obavezna

 

Tokom zimskog perioda obavezno je da auto bude opremljen sa sve četiri zimske gume. U ZIM rent a car u Beogradu se vodi računa da svaki auto ima obaveznu zimsku opremu.

 

Ukoliko ste tokom zime planirali put na neku od srpskih planina, ZIM rent car u Beogradu obezbeđuje lance za sneg koji su zakonom obavezni. Dodatna zimska oprema je dostupna svim zakupcima automobila i ona se ne naplaćuje. Zimski period u Srbiji, kada je neophodno imati zimsku opremu, je od 1. novembra do 1. maja.

 

Šta se ne smatra prekršajem?

 

Kada je tokom vožnje na putu ispred vas sporo i zaprežno vozilo, možete slobodno da ga obiđete na punoj liniji. Preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, i drugih zaprežnih vozila, preko pune linije, se ne smatra prekršajem. Uočeno je da tokom letnje sezone, kada se ne pretiču ova vozila, dolazi do stvaranja kolona što utiče na bezbednost u saobraćaju.


Najmom pravog automobila obezbeđujete sebi udobno putovanje i najjeftiniji rent a car. Beograd ima u svojoj ponudi puno agencija i opredelite se za onu koja će vam dati najpotpunije informacije o rentiranju vozila i podatke o saobraćajnim propisima u Beogradu i Srbiji.